Diksapcampagne

Ontdek de wereld van diksap: een inzicht in onze suikerproductie

Een van onze fundamentele processen is de diksapcampagne. Deze jaarlijkse gebeurtenis is van onschatbare waarde voor onze suikerproductie. Tijdens deze periode verwerken we bewaard diksap van de bietencampagne tot kristalsuiker. Ontdek hieronder meer over dit proces.

Wat is diksap?

Bij Cosun Beet Company verwerken we suikerbieten tot kristalsuiker. Tijdens de bietencampagne, die loopt van september tot eind januari, verwerken we 75% van alle bietenaanvoer direct tot kristalsuiker. De overige 25% bewaren we als diksap. Diksap is in feite water met een suikerconcentratie van 68% en vormt het voorstadium van kristalsuiker.


Opslag in grote tanks

We bewaren het diksap in grote tanks naast onze fabrieken in Dinteloord, Vierverlaten en Anklam. Dit stelt ons in staat om onze productie te spreiden en het hele jaar door voldoende suikervoorraad te hebben. De diksaptanks zijn, zeker in Dinteloord, goed zichtbaar vanaf de weg. Via een brede ondergrondse leiding wordt het diksap tijdens de bietencampagne naar deze tanks gepompt.


Diksapcampagne

Vanaf ongeveer de derde dag van de bietencampagne begint het vullen van de tanks. Aan het eind van de bietencampagne zitten de tanks vol tot aan de rand. En met alle tanks in Nederland (Dinteloord en Vierverlaten) hebben we het over zo’n 480 miljoen kilo diksap. Tijdens de diksapcampagne wordt het diksap via dezelfde leiding teruggeleid naar de fabriek. Daar wordt het opnieuw verwarmd, waardoor het laatste water verdampt en binnen enkele uren kristalsuiker ontstaat. Deze periode duurt zo’n zeven weken, van mei tot juni.


Van waterig naar stroperig

Wanneer het diksap naar de tanks wordt gepompt, is het nog warm van het verdampingsproces van dunsap (water met 17% suiker) naar diksap. Het is dan een waterige bruine vloeistof. Naarmate het afkoelt in de tank, wordt het steeds stroperiger en vergelijkbaar in dikte met siroop voor aanmaaklimonade.


Behoud van kwaliteit

Diksap blijft vanzelf goed dankzij de hoge suikerconcentratie. We voegen niets toe om het langdurig te bewaren. Wel houden we de pH-waarde op peil en conditioneren we de lucht in de tanks. Zo voorkomen we dat er water boven op het diksap komt, wat de suikerconcentratie zou verlagen en infectiegevaar zou kunnen veroorzaken.


Grote schoonmaak

Zodra alle diksap uit de tanks is, begint een grondige schoonmaak. Daar is een schoonmaakploeg de hele zomer zoet mee. Iedereen werkt hard om alles weer klaarzorgt ervoor dat alles klaar te krijgen voor de volgende bietencampagne. Dan worden de tanks weer gevuld met nieuw diksap!

MENU